Brazilian Jiu Jitsu

BJJ; Brazilian jiu jitsu

Brazilian jiu jitsu (BJJ) is een zeer effectieve zelfverdedigingssport waarbij het voornamelijk draait om het grondgevecht. Hoewel ook werptechnieken uit judo aan bod komen, ligt de focus voornamelijk op transities naar dominante controlepositiesklemmen en omstrengelingen op de grond.

Zacht wint van hard

Het idee is dat zacht wint van hard. Met andere woorden, een klein zwakker persoon kan met de juiste technieken en bewegingen zichzelf verdedigen tegen een sterkere en grotere aanvaller. Men kan het beoefenen als zelfverdediging of in competitievorm tijdens speciale BJJ-, grappling– of Mixed Martial Arts-toernooien.

Het grondgevecht behoort dan ook tot één van de belangrijkste pijlers binnen Mixed Martial Arts (MMA).

Starten met BJJ

Geen ervaring met vechtsport = geen probleem.

Bij Primal Performance bieden we lessen voor zowel de startende als de gevorderde BJJ-er. Ben je een beginnende BJJ-er en heb je nog weinig of helemaal geen ervaring in de sport, dan is de BJJ Basics les ideaal voor jou.

Daarnaast kun je ook kiezen voor een tweede BJJ les op vrijdagavond. Aan deze les mogen alle niveaus deelnemen. Hieronder lees je meer over de verschillende lessen.

BJJ Basics

De BJJ Basics les is een ideale manier om kennis te maken met de basisbeginselen van de sport.

Vergelijk het met het bestuderen van een landkaart; eerst leer je de hoofdsteden (posities) en daarna de hoofdwegen (transities) naar deze steden. Gaandeweg maak je ook kennis met de met de leukste en meest toegankelijke attracties (submissions) in elke stad.

BJJ Basics is een reeks van lessen
waarin je op een laagdrempelige manier kennis maakt
met de belangrijkste basisvaardigheden van BJJ

BJJ (vrijdagavond)

Plain and simple; een BJJ les toegankelijk voor alle niveaus. Vooraf aan het technische gedeelte start de les met een korte warming up. Verder wordt er voornamelijk veel tijd vrij gemaakt om te rollen (sparren).

Omdat er bij BJJ geen trap- en stoottechnieken voorkomen, leent de sport zich erg goed voor het sparren. Waar je bij vele andere vechtsporten bij maximale inzet al snel kans loopt om elkaar te blesseren, kunnen bij BJJ beide atleten alles geven zonder schade op te lopen.

Trainen in een gi

BJJ-ers trainen in een gi, ook wel bekend als een kimono of judopak. Wil je BJJ uitproberen en heb je nog geen gi dan is dat oké. Tijdens de proeflessen volstaat een t-shirt en korte broek.

BJJ versus grappling

BJJ en grappling vullen elkaar goed aan. BJJ lijkt qua regelgeving en spelvorm heel erg veel op grappling. Trap- en stoottechnieken zijn bij beide sporten niet toegestaan. Trainen in beide sporten is dan ook goed mogelijk.

Omdat grappling beoefend wordt zonder gi (namelijk in korte broek en t-shirt) is het verschil tussen beide sporten toch goed merkbaar. De toepassing van technieken is daardoor heel anders. Bij BJJ zijn er namelijk veel meer technieken vanwege de extra mogelijkheden met de gi.

Neem contact op en maak gebruik van twee gratis proeflessen!

Bekijk ook onze ondersteunende sporten of lees meer over CrossFit

Heb je vragen of wil je graag andere zaken bespreken, neem dan contact op. We doen ons best om je verder te helpen.