Grappling

Grappling; submission wrestling

Grappling is een zelfverdedigingssport waarbij de nadruk ligt op het grondgevecht, vergelijkbaar met BJJ. Hoewel er bij deze sport ook aandacht word besteed aan worpen uit worstelen, ligt de focus voornamelijk op transities naar dominante controlepositiesklemmen en omstrengelingen op de grond.

Vanwege haar effectiviteit is het grondgevecht één van de belangrijkste pijlers binnen MMA (Mixed Martial Arts).

Klein en licht overwint groot en sterk

Vanwege de gedetailleerde benadering en het brede spectrum aan mogelijkheden, met betrekking tot technieken en bewegingen, geven grappling (en BJJ) een klein en zwakker persoon kans om te winnen van een grotere en sterkere tegenstander.

Beslis het gevecht op de grond

Grapplers beslissen in veel gevallen het gevecht op de grond. Een persoon die niet getraind is in het grondgevecht zal hier, ongeacht zijn kracht, het onderspit delven. De combinatie van worpen, take-downs, controleposities, klemmen en omstrengelingen maken zowel grappling als BJJ twee zeer effectieve zelfverdedigingssporten.

Hoe zijn de lessen ingedeeld?

Tijdens de dinsdag training focussen we meer op grondtechnieken en tijdens de donderdag training behandelen we voornamelijk staande technieken. Grappling en BJJ zijn vanwege hun grote overlap een prima aanvulling op elkaar. De meeste grondvechters trainen dan ook beide disciplines.

Grappling versus BJJ

Grappling wordt beoefend in een korte broek en rash guard of t-shirt. Wat betreft spelvorm en regelgeving is de sport erg vergelijkbaar. Toch merk je al gauw dat vanwege het verschil van tenue, de toepassing van technieken heel anders is. BJJ wordt namelijk beoefend in een gi/kimono. Bij grappling heb je veel minder houvast aan je tegenstander waardoor het spel fysieker en explosiever is.

Maak gebruik van twee gratis proeflessen, neem contact!

Bekijk ook onze ondersteunende sporten of lees meer over CrossFit

Heb je vragen of wil je graag andere zaken bespreken, neem dan contact op. We doen ons best om je verder te helpen.