Judo

Judo; De Japanse zelfverdedigingskunst

Judo is een zelfverdedigingskunst en vindt zijn oorsprong in Japan. De sport wordt Wereldwijd beoefend en is tevens ook een Olympische sport.

Naast onze jeugdjudo lessen bieden we ook judo lessen voor volwassenen. Vanwege de vele technieken en methodieken is judo zeer toegankelijk voor de recreatieve sporter en goed aan te leren op latere leeftijd

Primal Performance is sinds november 2014 als club officieel aangesloten bij de Judo Bond Nederland.

logo-jbn

Zowel staande als grond technieken

Globaal is judo te onderscheiden in tachi-waza en ne-waza.

Onder tachi-waza vallen alle staande technieken. Dit zijn doorgaans altijd werptechnieken. Hoewel in enkele kata’s (stijloefeningen) trap- en stoottechnieken voorkomen zijn deze niet toegestaan tijdens wedstrijden en randori (oefenwedstrijden).

Ne-waza bevat alle grondtechnieken. Dit kunnen houdgrepen, armklemmen en omstrengelingen zijn. In vergelijking met Brazilian jiu jitsu kent judo een andere regelgeving. Desondanks is er veel overlap en zijn beide sporten een goede aanvulling op elkaar. 

Kata & Randori

Judo kent een aantal kata’s waarin de opgenomen judo technieken op formele wijze dienen te worden uitgevoerd. Een kata is een stijloefening van een reeks vastgestelde bewegingen. Kata’s kunnen gezien worden als de grammatica of de ruggengraat van judo.

Randori daarentegen is een vorm van sparren. Je kunt het zien als een oefenwedstrijd waarbij je samen traint om vaardigheid te krijgen in de technieken. “Verliezen” bij een randori kan juist zeer leerzaam zijn en doorgaans wisselen “verliezen” en “winnen” elkaar meerdere malen af.
Trap- en stoottechnieken zijn niet toegestaan. Tijdens randori ligt de focus dus volledig op werptechnieken, houdgrepen, klemmen en omstrengelingen. 

Naast het aanleren van nieuwe technieken wisselen beoefening van kata en randori zich af tijdens onze judo lessen. 

Hoe zijn de trainingen opgebouwd?

Een judo training is doorgaans opgebouwd uit onderstaande onderdelen.

  • Warming-up; Door middel van verschillende bewegingsvormen starten we de les lekker op. Het doel is om lichaam en geest “wakker” te maken voor de training. Het kan zijn dat je individueel of met meerdere personen aan de slag gaat. 
  • Technisch gedeelte; Judo bestaat uit ontzettend veel technieken. Zo bestaat er een breed scala aan onder andere beenworpen, schouderworpen, offerworpen, kanteltechnieken en armklemmen. Daarnaast zijn al deze technieken oneindig vaak samen te stellen in combinaties en overnames. Judo is een sport die daarom nooit gaat vervelen, je leert altijd weer iets nieuws!
  • Randori; Gewoonlijk sluiten we de les af met een randori. Tijdens een randori krijg je de kans om de geleerde technieken in de praktijk toe te passen. Randori is een ideale combinatie tussen lekker uitleven en vaardigheden inslijpen.

Alle niveaus zijn welkom

Echt waar!

De judo club bevat namelijk een aantal hoog gegradueerde judoka’s. Hoewel je hier als groentje misschien een beetje van schrikt, maakt dit de judo les juist enorm toegankelijk. Uit ervaring weten zij namelijk de technieken aan te passen op ieder niveau. En uit passie doen ze dit nog met plezier ook! 

Zo kunnen nieuwelingen direct een veilige start maken en gevorderden meer leren over de fijne kneepjes van de sport. 

Neem contact op en meld je aan voor 2 gratis proeflessen.

Judo Bond Nederland

Naast de inschrijving bij onze sportschool is ons advies om je ook aan te melden bij de Judo Bond Nederland (JBN).

Toernooien

De JBN organiseert voor de JBN leden vele toernooien, zowel regionaal als nationaal en van instaptoernooien voor de jongste jeugd tot Nederlands kampioenschappen.

Verzekering

De JBN biedt onder andere een aanvullende ongevallenverzekering aan voor de aangesloten leden.

Kyu- en Dangraden

Heb jij als droom om ooit de zwarte band (ook wel 1e Dan) te behalen, dan is het nodig om je behaalde gradaties officieel te laten registreren bij de JBN. Je ontvangt hiervoor een JBN ledenpas en paspoort.

Aanmelden

Klik op onderstaande link om direct naar de inschrijfpagina van de JBN te gaan. Het aansluitnummer van Primal Performance is: D6DQ29X. Dit is handig om te gebruiken bij je aanmelding.

Inschrijven Judo Bond Nederland

Bekijk ook onze ondersteunende sporten of lees meer over CrossFit

Heb je vragen of wil je graag andere zaken bespreken, neem dan contact op. We doen ons best om je verder te helpen.